This topic contains 369 replies, has 45 voices, and was last updated by Eva 12 years, 7 months ago.
-
AuthorPosts
-
January 6, 2009 at 6:11 PM #104849
sabi tabi ni manoy BL::::: Paki-taram tabi sa mga taga-GB na kun boot bulong sa rayuma urog na ngunyan na malipot, paki basa na sana ang ipig-post ko ngunyan sa blog ko.
-
January 6, 2009 at 4:40 PM #104832
kong kaipohan ning mamis ang namo…paging manoy ding tabi…makatana lamang kaini…
-
January 6, 2009 at 3:07 PM #104824
Ma. Fatima “Patty”
Apot tabi ki kun sisay an naka-aram kan tanum/root crop na ini:
Kai-tong panahon, aki-on pa ako, iguang pig-loloto samo (seasonal) na an apod mi namo (accent in the last syllable). Dai ko aram ko sain ali, pero an sabe vine daa ini, na may mga tunok. An pagloto kaini masyadong maingat asin complicated, ta kun bakong tama an pag-prepare, naka-udong daa (toxic). I think the root crop was peeled, sliced, washed several times, dried (pig-balad gayod sa init), and then finally cooked–sa natok kan niyog, siempre. Masiramon.. dai akong aram na ka-pantay kan namit o texture.
I’d appreciate any info. Thank you!
An simbag ko tabi Patty bako man tabi hali sa libro… Pero kan aki pa ako dakul an “namo” samuya. Kulang pa an tawo kaito kaya dai ini pig iintindi. Saro pa dahil siguro ta mapagal ining i-prepare arog kan; kakaluton, babalatan, kikirison (cut) ning pino, papasawan (minsan mga duwang aldaw sa sagurong na containous flowing), pipigain saka ibibilad sa araw. Puwede iton e stock nin haloy na panahon. An luto kaini, gingataan na iguang “mamis”, puwede man na pakro (sinaing na an tubig ay natuk o gata ng niyog saka konting asin. Ang ulam ay “mamis” man giraray. Puwede man ibabaw (isapwa) lang sa sinaing pagkatapos alisin ang am (imbasan).
Hinde ito itinatanim noon. Mga ligaw lang ito. Pero ngayon nagpapatanim na ako nito kasabay ng ubi at baribadan. Tama ka Patty, baging nga ito na may tinik, kaya linalagyan namin ng gapangan. -
January 6, 2009 at 3:06 PM #104823
Manoy Ding,puwede tabing maghapot?ano tabi ang GALYANG? 🙂 pasensiya na tabi ta ignorante si jing-jing pag-abot sa mga arog kaiyan na tinanom…dahil ang deceased mother ko, mahilig man magtanum kaidto pero idtong mga namumukadkad (mga burak)…
Thanks to GB!!!
-
January 6, 2009 at 2:51 PM #104821
Mabalos giraray sa mg nagtataranum asin nagbibirisita sa torsidong ini… Darakula na palan su enot kong mga tanum… matanom giraray ako ngunian:
1. Galyang – 7 taon daa bago pakinabangan… bako man akong malalang-kagon… madali sana an 7 taon.
2. Kamoteng kahoy
3. Kamoteng nanap (gumagapang)
4. Pinit
5. Kadlum
6. Yerba Buena (arbubuena)
7. Anta mesa (santa mesa ??)
iyan sana nguna. Sa masunod naman. -
January 5, 2009 at 9:23 PM #104746
Mushroom tabi an puedeng itanum.
-
January 5, 2009 at 7:47 PM #104727
@ manay cheb, lintian talagang apple na an nag kariribuk so kinaban dahil sa mansanas ni Eva hu uya na naman baga, adam’s apple na.
Ano baga ang pwedeng itanum sa irarom kang basement during winter?
bulok na apple? bwa hahahaha -
January 5, 2009 at 7:31 PM #104723
namo Bot. n. Wild yam; specie of root crop of the Yam family [Dioscorea hispida Demrst.] [Tag. kalut, kayos, nami]
-
January 5, 2009 at 7:25 PM #104721
AnonymousManay Patty, garo tama ka ta dai man garo nadadangog ka kan tanom… he he he…exhalesanaasin magbaribi… :)) soroot croppalan na pigsasabi mo parehas an apod digdi samuya aynamo’ man, garo daa patatas an itsura..ta an kapitbahay mi nagluluto man kaiyan… pigmamatamis…. sabi daa nya pighuhugasan ini nin maray pigpapabulusan nin tubig na haloy ta grabe daa an udong. pero kan pigta’wan kami pigtanaan ko man masiramon man palan…kaya ingat nin marhay sa pagluto kaini… he he he…
“You plant your own garden and decorate your own soul instead of waiting for someone else to bring you flowers”
-
January 5, 2009 at 7:19 PM #104720
Para saimo Journey: kulibat v. Bring up what somebody said, success, or story [Tag. ungkatin]; kulibaton, remind [Tag. ipaalala]
Simbaga tabi an mga apple na pig-post ko. -
January 5, 2009 at 7:02 PM #104718
Anonymous@manoy BL, mabalos giraray saimong info… mas gusto ko ngani an hilaw ta maalsumon lalo na mina tiwi an ngodoy ko…he he he… pero paghilaw pa’no acidic naman… sabagay anuman sobra maraot… he he he.. ano an kulibat? cnsya na ta dai ako masyado aram sa tataramon kan naga buda sorsogon.. he he he…. iba pa’no igdi sa guinobatan asin ligao pero gusto ko matu’dan. Mabalos giraray…
-
January 5, 2009 at 6:50 PM #104716
Anonymous@chebs, arin sa pag-huna mo an mas marhay so pig-aapod na pula or yellow na tapayas? he he he….
sabi daa an apple ay forbidden fruit… he he he, pero sa bible ay fruit from the tree of knowledge.tina’wan ni ebasi adamasin linunokpero nasa lalamunan nya kaya naging adam’s apple. hihihihi…
“Anyone can count the seeds in an apple, but only God can count the number of apples in a seed.” -
January 5, 2009 at 6:27 PM #104713
Apot tabi ki kun sisay an naka-aram kan tanum/root crop na ini:
Kai-tong panahon, aki-on pa ako, iguang pig-loloto samo (seasonal) na an apod mi namo (accent in the last syllable). Dai ko aram ko sain ali, pero an sabe vine daa ini, na may mga tunok. An pagloto kaini masyadong maingat asin complicated, ta kun bakong tama an pag-prepare, naka-udong daa(toxic). I think the root crop was peeled, sliced, washed several times, dried (pig-balad gayod sa init), and then finally cooked–sa natok kan niyog, siempre. Masiramon.. dai akong aram na ka-pantay kan namit o texture.
I’d appreciate any info. Thank you! -
January 5, 2009 at 6:12 PM #104711
BL asin ibp–
An mga tinanum kaipuhan an C02 and tawo kaipuhan an O2, nagkakatinabangan pag-kinaka-ulay mo an tinanum. Dai-tabi pag-ulukan an ignorance ko 🙂 An gustong sabibon pag natataram an paratanum, pag nag-exhale, iyo (CO2) an nagustuhan/nagagamit kan tinanum? Ini gayod an scientific explanation, dahil garo bako man puedeng isipon na so boses (voice) o so companionship kan tawo an napakinabangan kan tinanum. -
January 5, 2009 at 5:50 PM #104706
Salamat tabi noy sa pag share kan aram mo sa pagtatanom…
Turog ako noy BL kan oras na nagtutukdo si teacher about plants…hehehe…piz…
Aram ko lang gayod ang magkalot alulunte….. Salamat giraray saimo noy BL and mabalos po saimo. -
AuthorPosts
You must be logged in to reply to this topic.